wilde zee bij blog duurzaam verzenden

Wat kun je zelf doen om duurzamer online te shoppen? 5 tips voor duurzame keuzes in pakketbezorging

Online bestellen is niet meer weg te denken uit de huidige economie, recent nog tijdens de coronapandemie bleek eens te meer hoe praktisch online shoppen kan zijn. En hoewel alle pakketbezorging niet altijd even duurzaam is weegt het ook af tegen de verkeersbewegingen van auto's naar de binnenstad. En jij kunt met jouw keuzes zeker bijdragen aan het duurzaamheidsaspect en wij helpen je daar graag bij! Naast de aankoop van duurzame producten kun je bij No.1ssue kiezen uit diverse vervoerders en bezorgopties (aan huis of bij een afhaalpunt).

Hieronder vertellen we je alles over de opties voor duurzame pakketbezorging bij No1ssue.com. Zo maak jij voortaan het verschil ūüėć

The Last Mile, bepalend voor een groene bezorging
De laatste kilometers van de pakketbezorging staan ook wel bekend als¬†the last mile. Als een bezorger de afstand aflegt in dieselbussen maakt dat the last mile vervuilend. √Č√©n pakket zorgt dan voor een uitstoot van¬†260 tot 530¬†gram¬†CO‚āā. Een groot percentage daarvan komt door the last mile.¬†Als de bezorger dit laatste stukje aflegt op de fiets, scheelt dat al snel¬†60¬†procent¬†CO‚āā in vergelijking met een dieselbusje. Een belangrijk verschil waarmee we het milieu kunnen sparen.

5¬†tips voor een duurzame bezorging ūüĆŅ
We kunnen de impact van de bezorging beperken. Niet alleen door bij een duurzame webshop zoals no1ssue.com te winkelen, maar ook door de bezorgtijd en bezorgwijze bewust te kiezen. Hier volgen onze tips voor duurzame pakketbezorging:

  • Tip 1: Afhalen op een pakketpunt

Als je je bestelling laat bezorgen op een pakketpunt, wordt het vervoerd in een vollere bezorgbus en het¬†andere belangrijke voordeel¬†van een¬†pakketafhaalpunt is dat de bezorgers geen extra kilometers af hoeven te leggen om langs verschillende adressen te rijden. Je ‚Äėdeelt‚Äô de¬†CO‚āā-uitstoot van je order dan met andere orderers wat bijdraagt aan minder¬†CO‚āā-uitstoot overall en dus een lagere milieu-impact. Tip: ga je¬†pakket lopend of¬†met de fiets¬†ophalen¬†in plaats van met de auto, anders is¬†milieubesparing te verwaarlozen.

  • Tip 2: Kies een tijdslot waarin je thuis bent

Niet thuis? Dan¬†dan maakt de bezorger¬†waarschijnlijk rechtsomkeert. M√©t je pakket. Kortom: een extra rit en dus extra¬†CO‚āā-uitstoot.¬†Denk daarom goed na over het tijdslot als je een optie krijgt om¬†de bezorging te plannen.

  • Tip 3: Bestel op tijd (en voorkom spoedleveringen)

Voor last-minute bestellingen worden extra ritjes ingepland. Een bezorger rijdt dan speciaal om voor de bezorging van je item. Extra vervuilend dus.¬†Bestel op tijd om spoedjes te voorkomen. Zo geef je de¬†webshop¬†de ruimte om effici√ęnt en duurzamer te plannen.

  • Tip 4:¬†Probeer zo veel mogelijk artikelen te bundelen in √©√©n bestelling
Als je regelmatig bestelt bij dezelfde webshop, overweeg dan eens om bestellingen te bundelen of iets meer voorraad te nemen. Als je alleen al de dubbele hoeveelheid bestelt, scheelt dat al een ritje van de bezorger! Of (als het geen voorraad artikel betreft) probeer je bestelling te combineren met een vriend(in), buurman / -vrouw, broer/zus etc. ook daarmee bespaar je weer een extra rit en dat maakt je bestelling weer duurzamer!
  • Tip 5: Kies een duurzame bezorgdienst

Jij kunt het verschil maken door voor een duurzame bezorgdienst te kiezen. Onderstaand zie je welke bezorgdiensten No1ssue.com aanbiedt en hoe zij bijdragen aan duurzame bezorging.

Pakketbezorging via Homerr
Vaak niet thuis als je pakket bezorgd wordt? Met Homerr haal je je bestelling op waar en wanneer het jou uitkomt. Homerr maakt gebruik van verzamelpunten en bestaande routes van andere bezorgdiensten. Je pakketje ligt dus in een bus die sowieso al zou rijden. Homerr bespaart zo tot wel 79 procent uitstoot per bezorging.

Homerr heeft honderden ophaalpunten door heel Nederland. Van de buurman tot de bakker om de hoek. Klik hier voor ophaalpunten bij jou in de buurt.

Pakketbezorging via DHL
DHL heeft zichzelf het¬†doel gesteld om v√≥√≥r 2030 de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, hiervoor investeren¬†zij¬†‚ā¨ 7 miljard om dit doel te realiseren. Met deze investering¬†maken zij¬†het mogelijk om meer duurzame vliegtuigbrandstoffen te gebruiken, alle nieuwe gebouwen¬†CO‚āā-neutraal te ontwerpen, een uitgebreide portfolio van groene producten aan te bieden en voor last-mile bezorging 60% elektrische voertuigen in te zetten. In 2030 zullen zij ruim 80.000 elektrische voertuigen op de weg hebben.

Bij DHL kun je kiezen uit bezorging aan huis of bezorging op een DHL servicepoint. Klik hier voor ophaalpunten bij jou in de buurt.

Pakketbezorging via DPD
Ook DPD heeft grote ambities in duurzaamheid, zij willen namelijk d√© groenste pakketbezorger van Europa worden.¬†Sinds 2012 bezorgt DPD CO‚āā-neutraal door heel Europa en in 2025 bezorgt DPD emissievrij in de 225 grootste steden in Europa, waaronder de 45 grootste steden in Nederland. Enkele behaalde duurzaamheidsresultaten 2020 door DPD zijn:¬†
- meer dan 2000 elektrische voertuigen in Europese steden ingezet (+119% vergeleken met 2019)
- de¬†CO‚āā-uitstoot per pakket is met 5,7% gedaald (t.o.v.¬†2019)
- het unieke luchtkwaliteitsmonitoringsysteem is in nog eens 5 steden ingezet
- 62% van het elektriciteitsverbruik is afkomstig uit duurzame bronnen

Bij DPD kun je kiezen uit bezorging aan huis of bezorging op een DPD Parcelshop. Klik hier voor een ophaalpunt bij jou in de buurt.

Bezorging via Post NL
PostNL¬†werkt er ook aan om de¬†CO‚āā uitstoot te reduceren o.a. door¬†CO‚āā¬†emissievrij te sorteren, advies over verpakken (lucht uit je verpakking), groen grootvervoer en¬†CO‚āā compensatie. PostNL rijdt¬†steeds meer elektrisch, bezorgt meer op de fiets en vervangt fossiele brandstoffen voor duurzame alternatieven.

Een netto nul CO‚āā-uitstoot van deur tot deur
Gegarandeerd worden jouw pakketten met netto nul CO‚āā bezorgd. Hoe¬†z dat doen? Met 10 groene oplossingen die jou helpen duurzamer te ondernemen.
- Lucht uit je verpakking
Volgens Thuiswinkel.org bestaat 50% van de inhoud van een verpakking uit lucht. Dat betekent onnodig veel karton en ruimte. Kleiner verpakken draagt bij aan een effici√ęnter, duurzamer en goedkoper logistiek proces. (No.1ssue verzend zoveel mogelijk in verzendzakken van gerecycled papier, hierdoor vermijden we onnodig ruimte in de verpakking).
- Groen grootvervoer in de first-mile
Het vervangen van fossiele brandstoffen van onze vrachtwagens door duurzame alternatieven. Zo maximaliseren we het gebruik van hernieuwbare diesel (HVO100), waarmee we 90% minder CO‚āā-uitstoot hebben.
- Schoner internationaal vervoer
In samenwerking met de TU Delft ontwikkelde¬†PostNL een rekenmethode waardoor de CO‚āā-uitstoot meegenomen wordt bij de keuze voor vliegvervoer. Zo kunnen vliegtuigen geselecteerd worden die minder CO‚āā uitstoten en zetten we binnen Europa steeds vaker vrachtwagens in als alternatief voor het vliegtuig. Dat zorgt voor aanzienlijk minder CO‚āā-uitstoot.
- 100% CO‚āā emissievrij sorteren
Jouw post en pakketten worden in onze sorteercentra 100% CO‚āā emissievrij gesorteerd. Mede dankzij het gebruik van zonnepanelen, zuinig verbruik van energie en inkoop van duurzame energie behoren ze zelfs tot de meest duurzame van Nederland. Daarom is de CO‚āā voetafdruk van onze sorteercentra nul.
- Last-mile bezorging op groene energie
Om jouw post en pakketten in de last-mile zo duurzaam mogelijk te bezorgen maakt PostNL zoveel mogelijk gebruik van emissievrije voertuigen. Zo rijden zij al met ruim 1.500 elektrische bussen, (bak)fietsen en scooters en bezorgen zij al 220 jaar post en brievenbuspakketjes met de beenkracht van onze bezorgers. Meer dan 90% van de postbezorging van PostNL is emissievrij.
- CO‚āā-compensatie
Ondanks de groei van het aantal pakketten heeft PostNL zich een ambitieus doel gesteld. In 2030 willen¬†zij alle post en pakketten volledig uitstootvrij bezorgen. Dit¬†door¬†de CO‚āā-uitstoot per kilometer ieder jaar verder te verminderen.

PostNL bezorgt aan huis en op afhaallocaties. Klik hier voor een PostNL Punt bij jou in de buurt.

Bij No.1ssue kies je zelf uit meerdere duurzame opties!
We hopen dat we je met deze informatie een goed beeld hebben gegeven van de inspanningen die deze pakketdiensten doen om jouw No.1ssue-pakket zo duurzaam mogelijk te bezorgen. De keuze voor welke vervoerder en de keuze voor aan huis bezorging of het ophalen bij een pick up point kun je maken tijdens je bestelproces, daar zie je ook gemakkelijk alle ophaallocaties van de vervoerder van je keuze terug.