bos bergen bij blog vegan duurzame certificeringen no1ssue.com

Zie jij door de certificeringen het bos nog?

Er bestaan best veel certificeringen en hoewel het misschien soms een wirwar lijkt kan het ook handig zijn én op het gebied van vegan en duurzaam ook snel duidelijkheid geven. In onze shop vind je veel kleding en accessoires die een certificering dragen. Maar weet jij waar al die logo's voor staan? Wij leggen ze hieronder kort en helder aan je uit, zodat je nog beter weet welke positieve bijdrage jij levert bij aankoop van zo'n gecertificeerd product!

Logo Global Organic Textile Standard certificeringDe Global Organic Textile Standard (GOTS) is de wereldwijd toonaangevende textielverwerkingsstandaard voor biologische vezels, ecologische en sociale criteria. Ondersteund door onafhankelijke certificeringen door derden van de gehele textieltoeleveringsketen. Dat wil zeggen dat iedere stap in het productieproces moet voldoen aan belangrijke waarden; biologische teelt, eerlijke prijzen voor iedere schakel en goede werkomstandigheden voor de mensen die werken in het hele proces.

GOTS-certificering is gebaseerd op vier onderscheidende en unieke kenmerken:

1. BIOLOGISCHE VEZELS

    Organische vezels spelen een veelzijdige rol bij het creëren van een industrie die actief de impact op het milieu vermindert en prioriteit geeft aan de menselijke gezondheid boven winst op korte termijn. Een textielproduct met het GOTS-label moet minimaal 70% gecertificeerde biologische vezels bevatten, een product met de labelkwaliteit 'biologisch' moet minimaal 95% gecertificeerde biologische vezels bevatten. Organische vezels zijn natuurlijke vezels die worden gekweekt zonder het gebruik van synthetische pesticiden, insecticiden of herbiciden en GGO's (Genetic Modified Organisms) volgens de principes van de biologische landbouw. Biologische landbouw is een productieproces dat de gezondheid van ecosystemen, bodems en mensen in stand houdt.

    2. ECOLOGISCHE EN SOCIALE CRITERIA

      Om een ​​echt duurzame textielindustrie op te bouwen, evalueert GOTS de verwerking en productie van textiel op basis van zowel ecologische als sociale criteria. Dit betekent dat alles moet worden beoordeeld, van de chemische input die wordt gebruikt tot de ethische behandeling van werknemers. Om GOTS-gecertificeerd te worden, moeten bedrijven aan alle criteria voldoen. De GOTS-standaard bestaat uitsluitend uit verplichte criteria. Daarnaast geeft de GOTS-handleiding interpretaties en aanbevelingen voor implementatie. De norm omvat de verwerking, productie, verpakking, etikettering, handel en distributie van alle textiel gemaakt van ten minste 70% gecertificeerde organische vezels. Er zijn twee GOTS-labelklassen: 'organisch' waarvoor minimaal 95% organische vezels nodig zijn en 'gemaakt met organische materialen' waarvoor minimaal 70% organische vezels nodig zijn.

      Belangrijkste criteria voor verwerking en productie:

      Milieu
      Scheiding van conventionele vezelproducten en identificatie van organische vezelproducten. Gebruik van GOTS-goedgekeurde kleurstoffen en hulpstoffen alleen in natte verwerking. Verwerkingseenheden moeten milieubeheer aantonen, inclusief afvalwaterzuivering. Beperkingen op accessoires. Beperkingen op aanvullende vezelmaterialen. Milieugevaarlijke stoffen verboden in chemische inputs. Evaluatie van toxiciteit en biologische afbreekbaarheid voor chemische inputs.

      Sociaal
      De norm stelt eisen aan arbeids- en sociale omstandigheden die gelijkwaardig zijn aan die van toonaangevende sociale duurzaamheidsnormen. De sociale criteria van GOTS, gebaseerd op de belangrijkste normen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties (UNGP's) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), moeten worden nageleefd door alle verwerkers, fabrikanten en handelaren. Ze moeten een beheersysteem voor sociale naleving hebben, met gedefinieerde elementen om ervoor te zorgen dat aan de sociale criteria wordt voldaan. Sommige secties uit sociale criteria onder GOTS-versie 6.0 worden hier gemarkeerd. Zie voor meer details de laatste versie van de GOTS-standaard. Werk is vrij gekozen. Vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen. Er mag geen gebruik worden gemaakt van kinderarbeid. Er wordt niet gediscrimineerd. Gezondheid en veiligheid op het werk (OHS). Geen intimidatie en geweld. Beloning en beoordeling leefloonkloof.
      Werktijd. Er wordt geen precair werk geleverd. migrerende werknemers.

      3. ALLE VERWERKINGSFASEN

      De norm omvat de verwerking, productie, verpakking, etikettering, handel en distributie van alle textiel gemaakt van ten minste 70% gecertificeerde organische vezels. Het GOTS-certificeringssysteem begint met de eerste verwerkingsstap in de textielketen. De verwerking van textiel is gebaseerd op de omzetting van vezels in garen en garen in weefsel. Voor katoen is egrenering bijvoorbeeld de eerste verwerkingsfase, waarbij zaden van katoenbollen worden verwijderd. Biologische vezelteelt, de initiële productie, valt onder elke internationale of nationale norm voor biologische landbouw die is goedgekeurd in de IFOAM Family of Standards. Alle stappen in de verwerking, productie en handel van biologisch textiel vallen onder GOTS. Ze moeten allemaal gecertificeerd zijn volgens strikte ecologische en sociale criteria om ervoor te zorgen dat het product het GOTS-label mag dragen. Op deze manier maakt de GOTS een einde aan greenwashing.

      Note: Alle kleding van No.1ssue waarbij het GOTS logo vermeld staat is GOTS gecertificeerd en hoewel wij uiteraard zorgdragen voor goede werkomstandigheden, zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering en gebruik maken van vegan bedrukking is No.1ssue als merk/bedrijf (nog) niet GOTS gecertificeerd. Om die reden mag het eindproduct (als wij de kleding voor je bedrukken) niet GOTS gecertificeerd heten. Maar dat veranderd natuurlijk niets aan de basis want je bent nog altijd verzekerd van een kledingstuk dat in de basis voldoet aan alle bovenstaande normen waaraan een GOTS-gecertificeerd kledingstuk moet voldoen 🖤

      4. CERTIFICERING VAN DERDEN

      Inspectie en certificering ter plaatse van verwerkers, fabrikanten en handelaren wordt uitgevoerd door onafhankelijke GOTS-geaccrediteerde certificeringsinstanties van derden en vormt de basis van het GOTS-monitoringsysteem. Het dient om een ​​geloofwaardige garantie te bieden voor de integriteit van GOTS-gecertificeerd textiel.


      logo vegan friendly we're vegan De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft als doelstelling ‘het bevorderen van een veganistische leefwijze en het beëindigen van de exploitatie van dieren’. Het Vegan Friendly Label is een initiatief van de NVV en is bedoeld om ondernemers met een (deels) vegan aanbod en consumenten die gebruik willen maken van veganistische producten of diensten makkelijk met elkaar te verbinden. Er staat een super handige lijst op hun website met veel zoekfilters! Als 100% vegan bedrijf heeft No.1ssue zich natuurlijk ook aangesloten bij het Vegan Friendly Label 💚

          Logo PETA-Approved veganPETA-Approved vegan is een internationaal keurmerk voor dierenwelzijn. Het label wordt beheerd door de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), een non-profit organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn. Het label garandeert dat er geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in het product aanwezig zijn en dat er niet getest is op dieren.

          Logo V-Label Vegan  Het V-Label EU is een internationaal erkend, geregistreerd symbool voor de labeling van vegan en vegetarische producten en diensten. Voor consumenten is dit een eenvoudige en betrouwbare hulp bij het winkelen. Gestandaardiseerde criteria garanderen dat het V-Label in heel Europa een uniek kwaltiteitskeurmerk is voor vegan en vegetarische producten.

          Alle door ons gebruikte flexfolie is vegan gecertificeerd door het V-Label EU.

          Logo OEKO-TEX standard 100 confidence in textileSTANDARD 100 van OEKO-TEX® is een van 's werelds bekendste labels voor textiel dat is getest op schadelijke stoffen. Het staat voor klantvertrouwen en hoge productveiligheid.

          Als een textielartikel het STANDARD 100-label draagt, kunt u er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elk garen, elke knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel daarom onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. De test wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke OEKO-TEX® partnerinstituten op basis van onze uitgebreide OEKO-TEX® criteriacatalogus. Bij de test wordt rekening gehouden met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. In veel gevallen gaan de grenswaarden voor de STANDARD 100 verder dan de nationale en internationale eisen. De criteriacatalogus wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis of wettelijke eisen.

          • Elk onderdeel van een artikel moet voldoen aan de strenge OEKO-TEX® testcriteria: van de coating, het buitenmateriaal en het stiksel tot de applicatie en ritssluiting.
          • De testcriteria zijn wereldwijd gestandaardiseerd en worden minimaal één keer per jaar geactualiseerd op basis van nieuwe wetenschappelijke informatie of wettelijke eisen.
          • De tests worden uitgevoerd en de certificaten worden uitsluitend uitgegeven door neutrale en onafhankelijke OEKO-TEX® testinstituten.