Is duurzaam vegan drukwerk eigenlijk wel zo duurzaam en vegan?

Is duurzaam vegan drukwerk eigenlijk wel zo duurzaam en vegan?

Om maar direct met deur in huis te vallen; nee dus. En nu ben ik niet wereldvreemd maar ik vond dat dus schokkend. Toen ik me er nog verder in ging verdiepen en ik artikelen las over greenwashing moest ik helaas concluderen dat dit niet op zichzelf staat. Verderop lees je meer over de treurige achtergrond van 'greenwashing'. Nu eerst meer over mijn zoektocht naar duurzaam en vegan drukwerk.

Al direct in de beginfase van het uitwerken van mijn ideeën voor deze webshop wist ik; als ik dit doe dan doe ik het goed. Te vaak zag ik dat bedrijven wel vegan t-shirts bijvoorbeeld aanboden maar dat uiteindelijk alleen de quote vegan blijkt, niet het t-shirt zelf en de bedrukking of in ieder geval niet duurzaam, niet hoe ik het zou willen. Daarnaast werd dan ook geen aandacht besteed aan plastic verpakkingen, laat staan dat het drukwerk wat bij de bestelling zit vegan danwel duurzaam was. Dat kon anders, No.1ssue moest vegan én zo duurzaam mogelijk zijn op àlle vlakken, van kledingstuk tot bedrukking en van verpakking tot drukwerk.

Uiteindelijk had ik via internet enkele aanbieders gevonden, ze boden vegan stickers aan en hadden hele secties met duurzaam drukwerk waaronder tape bedrukt met soja inkten. Ik vroeg wat offertes op en meer informatie over de gebruikte papiersoorten en inkten. Tot ik tot de conclusie kwam dat wat zij aanbieden als duurzaam drukwerk in feite alleen duurzaam papier is. Één zaaide nog wat verwarring door ergens op de website soja inkten te laten vallen maar dat bleek dus inderdaad alleen voor die tape en niet voor de rest van de drukwerken. Ik waagde er nog een mailtje aan dat dit toch wel naar misleiding riekte maar je snapt het al, daar hoorde ik nooit meer iets van.

Zelf heb ik heb ik ruim 20 jaar in de grafische branche gewerkt, eerst als accounmanager en de laatste 12 jaar als eigenaar van een reclamebureau en een copyshop. Mijn kennis van drukwerk heeft ervoor gezorgd dat ik erdoorheen prikte maar wat als je die achtergrond niet hebt? Dan kan het dus zomaar zijn dat het drukwerk dat je te goeder trouw als duurzaam en/of vegan bestelt helemaal niet duurzaam of vegan is.

Dit onderwerp gaat me aan het hart en zou wellicht in de toekomst nog een vervolg kunnen krijgen zodat ik jullie van gegarandeerd duurzaam drukwerk kan voorzien. Maar eerst dit supertoffe avontuur uitwerken... 😍

Hieronder vind je nog even een toelichting over het fenomeen 'greenwashing', ik was er voor mijn 'avontuur' met het duurzame drukwerk nog niet zo van bewust dat dit op grote schaal schijnt voor te komen, een gewaarschuwd mens telt voor twee, doe er je voordeel mee 💚

Wat is greenwashing?
De term 'greenwashing' betekent dat een bedrijf zich bewust groener voordoet dan het is. Zoals dus in het geval van het drukwerk dat als duurzaam werd aangeprezen maar eigenlijk alleen het papier betrof en niet het drukproces. Als greenwasher misleid je je klant bewust.

Duurzaamheid heeft ook een prijskaartje, daar kunnen we open over zijn.  No.1ssue zoekt steeds naar de balans om zo duurzaam mogelijke keuzes te maken en de hogere kosten die dit met zich meebrengt t.o.v. de prijs van het eindproduct.

Voor een groene reputatie worden keurmerken steeds belangrijker. Het is gebleken dat een keurmerk vertrouwen geeft en de bereidheid om te kopen vergroot. Hoe weet je of een leverancier betrouwbaar is als je niet alles zelf controleren? Dan kan het behulpzaam zijn als producten gecertificeerd zijn met betrouwbare, onafhankelijke keurmerken. Klik hier als je meer wilt lezen over de keurmerken van onze producten.